Women in Tech: Dit maak die IT-bedryf aantreklik vir vroue

LEI: Waarom is daar nog ‘n paar vroue in IT-poste in 2019?

Sabrina van Nessen: Tegnologie behoort nie op sigself aan die ‘tipies vroulike’ belange nie, ek sou die invloed van skool en huis nie onderskat nie. In die reël word meisies amper nie aangemoedig om ‘tipies manlike’ poste te aanvaar nie. Altesaam ontbreek die daaglikse rolmodelle van vandag in die alledaagse IT-werk.

LEI: Verhoed vooroordele dat vroue tipiese mansfunksies aanvaar?

Van Nessen: Wel, vroue veroordeel mans dikwels, byvoorbeeld, weens hul vermoë om ‘n werkuitkoms met trots en oortuiging aan te bied, selfs al is dit nie volwasse of volledig nie. In teenstelling daarmee het vroue die neiging om ‘n te hoë standaard vir gehalte op te stel. En vermy die onderdrukkende situasie en die kompetisie deur sekere bedrywe of beroepe te vermy.

LEIER: Wat sal in die bedryf moet verander om dit vir vroue interessant te maak?

Van Nessen: Die bedryf het nog nie daarin geslaag om IT-werk vir vroue interessant te maak nie. Hierdie aspek moet eerstens tot die bewustheid van die maatskappye deurdring. Netwerke en rolmodelle speel ‘n belangrike rol. Uiteindelik begin dit egter reeds met die formulering van aantreklike posadvertensies.

vertoning

LEI: U is die eerste vrou in die boord van meer as 20 jaar. Is dit iets waarop jy trots is?

Van Nessen: Ek het in manlike domeine grootgeword, so dit is niks besonders vir my nie. Ons werk met mense van alle kontinente en ouderdomme. Daar is geen vrees vir kontak of sensitiwiteit nie. In die alledaagse lewe het die persoonlikheid baie gewig, maar min ruimte in die besluitneming. Dan tel slegs die resultaat. Ek is trots daarop.

LEIER: Tree u anders op as die mans op die bord of is daar geen verskille nie?

Van Nessen: Ek sou nooit sê dat vroue in die algemeen die beter bestuurders is nie. Maar wat talent betref, word dit opgemerk dat dit vir ons makliker is om toegang tot die emosionele vlak van mense te kry. Emosionele intelligensie, daarenteen, is ‘n wesenlike kenmerk van suksesvolle leiers, veral in tye van ‘Nuwe werk’.

U sal dalk ook hierin belangstel: Chiara Oliva, uitvoerende hoof van die begin-up OutOfOffice, in ‘n onderhoud

LEI: voel u as ‘n vrou aan die hoof van ‘n onderneming ‘n soort sosiale verantwoordelikheid?

Van Nessen: Fundamenteel is volhoubaarheid een van my kernwaardes. Dit gaan van ekologiese aspekte tot deursigtige kommunikasie op ooghoogte. Aan die hoof van ‘n onderneming wil ek sosiale verantwoordelikheid aanvaar en uitleef.

Terselfdertyd moet alle mense hul onderskeie invloedsfere gebruik om die samelewing van more te vorm. Om op die agtergrond te bly en jouself te dink, skep net ruimte vir vernietigende kragte.

LEIER: Wat dink u van maatskaplik gemotiveerde hulp vir vroue in die werk, soos die vroulike kwota?

Van Nessen: Ek glo baie jare dat uitstekende prestasie alleen, ongeag geslag, tot sukses lei. Ongelukkig praat die feite ‘n ander taal, ten minste as ek ‘n eweredige verspreiding van die bereidwilligheid en die vermoë om te presteer, aanvaar.

In teenstelling daarmee is nugter kwotas op hoër vlakke van leierskap, nie in die minste by die uitvoerende of toesighoudende rade nie. Dit is duidelik dat daar steeds meganismes is wat lei tot hierdie negatiewe verskuiwing vir vroue.

U sal dalk ook hierin belangstel: ‘Vroue moet meer doen’

Nessen
Sabrina von Nessen is CFO by afb, ‘n München-gebaseerde sagteware- en konsultantfirma vir finansiële en diensverskaffers, en is daartoe verbind om meer vroue in IT-beroepe te lok. (Beeld: Christian Wiendl)

LEI: Wat is u assessering? Staan vroue dikwels in die pad om hul loopbaandoelwitte na te streef?

Van Nessen: Ongelukkig, ten spyte van die hoë vlak van ontwikkeling in ons samelewing, vind ek steeds dat mans en vrouens hul loopbaankeuses maak om die verkeerde redes.

Invloede en oortuigings van familie of vriendekring word gereeld oorgeneem sonder besinning. Of die aantrekkingskrag van mag, status en geld is net te groot. Ek moedig u aan om meer gereeld ‘n beroep as beroep te verstaan. Dan kan objektief bestaande of subjektief waargeneemde hekkies atleties oorkom word.

LEI: Tot watter mate speel die balans tussen werk en lewe ‘n rol?

Van Nessen: Gesinne en werk is nog nie maklik om met vroue te versoen nie. Daar is nog steeds ‘n gebrek aan sosiale en wetlike raamwerkvoorwaardes. Bowenal belemmer steeds standpunte en vertraagde denkpatrone vroue in die voortdurende strewe na ‘n selfbepaalde loopbaan.

LEI: U is betrokke by vrouenetwerke. Waarom en wat wil u daarmee bereik?

Van Nessen: Ek het tot die gevolgtrekking gekom dat uitstekende prestasies uiteraard nie genoeg is om die geslagsgelykheid van die wêreldbevolking na die uitvoerende vlakke oor te dra nie. Dit is duidelik dat daar nadelige meganismes vir vroue is.

Ek wil dit wys op my toewyding en help om dit uit te skakel. As mense konsekwent hul passie nastreef, kan groot dinge gebeur. Maar solank vooroordele die weg blokkeer, wil ek betrokke raak.

Lood 4 Cta 1200X1200 V3 Julie 008

Philipp Kalweit is die gewildste hacker in Duitsland – en daarom is hy reeds op die ouderdom van 18 op die Forbes-lys “30 onder 30”. Waarom ons direk na die onderhoud met ons wagwoordwolk ophou, lees u in die huidige LEAD Bookazine 2/2019!

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui