Krag van algoritmes – waarheen lei kunsmatige intelligensie die kuns?

Ai-Da is die jongste lid van ‘n uiters diverse familie algoritmes van beïnvloed kuns. Die humanoide robotkarakter skilder en teken in Oxford wat sy met haar kamera-oë kan skandeer. Ai-Da is sy bestaan ​​verskuldig aan die Britse maatskappy Engineered Arts, die naam gaan terug na die pionier van die moderne rekenaarwetenskap, Ada Lovelace.

Maar is die kuns wat die algoritme daar genereer met behulp van ‘n fyn meganisme? En waar begin kreatiwiteit? Sulke vrae word toenemend in uitstallings of inliers gestel. Met die triomfantelike vooruitgang van kunsmatige intelligensie (AI) ontstaan ​​nuwe perspektiewe vir die kyker sowel as die kyker. En die kunsmark raas kragtig van groot fanfare.

Kopieregvraag het geen digitale oorsprong nie

Die donderbol kom uit New York. Vir ‘n goeie $ 432,000 (380,000
Euro) het in Oktober die Edmond de Belamy in die veilingshuis Christie’s verander. Die effens vaag rekenaarafdruk van ‘n manlike figuur gaan terug na die Franse kollektief Ob evident, wat die masjien gevoed het met 15.000 portrette uit etlike eeue. Daarna het hulle twee algoritmes gehad wat teen mekaar werk: die eerste ontwerpte beelde gebaseer op die gestoorde portrette, die tweede het hulle verwerp toe hy vermoed dat ‘n masjien agter die werk plaasvind – wat die eersgenoemde weer laat leer en beter word.

vertoning

Dit is hoe Edmond en ‘n hele Belamy-dinastie geword het. Tot die frustrasie van Robbie Barrat. Die Amerikaanse kunstenaar en ontwikkelaar het die algoritme as open source vir gratis gebruik op die internet geplaas. Die opbrengs van Christie’s is aangebied, maar na die Ob evident Tüfftlern na Parys. Hulle het die werk onderteken deur ‘n deel van die algoritme: min G max D Ex [log (D (x))] + Ez [log (1-D (G (z)))]. Die kopieregvraag het egter geen digitale oorsprong nie. Reeds in klappe soos die beroemde “Fontaine” van Marcel Duchamp, het die vraag ontstaan ​​watter regte steeds by die industriële vervaardiger van ‘n urinaal is wat as kuns verklaar is.

U sal dalk ook hierin belangstel: Da Vinci hou van KI

‘N’ Nuwe ‘Rembrandt wat die meester nooit geskilder het nie

Verandering van ligging: Die Universiteit van Delft het ‘Die volgende Rembrandt’ geskep.
Daar is die rekenaars met portrette van Rembrandt van Rijn (1606-1669) gevoer. Selfs die borseltrek-tegniek van die Nederlander is opgeneem. Drie jaar gelede is op grond van 3D-druk ‘n asemrowende ‘nuwe’ Rembrandt, wat die meester nooit geskilder het nie, aangekoop.

Thomas Christian Bächle, by die Berlynse Humboldt-instituut vir internet en samelewing, verantwoordelik vir navorsing oor die ‘ontwikkeling van die digitale samelewing’, kan ‘Belamy’ of ‘Next Rembrandt’ nie regtig oortuig nie. “Dit is interessant in die manier waarop dit opgevoer word, ‘n baie neo-liberale marklogika, aandagekonomie en die skandaal van die vraag of dit nou ‘n plagiaat is en wie besit dit.” Die kilometerswetenskaplike het nie die idee van ‘n pouse nie, iets radikaal nuut daaragter.

Bächle vermy ook die AI-konsep in gesprek, “omdat die verwagting wakker word dat daar ‘n kontinuum tussen menslike en masjien- of kunsmatige intelligensie is, asof dit uitdrukkings van een en dieselfde voorwerp is.” In die kreatiewe proses probeer Bächle menslike agentskap aan die masjien uitkontrakteer.

Die AI-kunswêreld het baie verskillende knoppies

Maar die wetenskaplike vind dit problematies “as u die begrip kunsmatige intelligensie op sigwaarde gebruik” en sê: “Daar is kreatiewe intelligensie, ‘n mate van bewussyn daaragter, en dan gebeur iets nuuts.” Nee, ‘n mensekunstenaar het hierdie installasie opgestel en geïnstalleer. druk op die startknoppie. “

Die AI-kunswêreld het baie verskillende knoppies: in München werk Hell Gette aan haar bekroonde papier #digitalanalog met ‘n app op haar slimfoon waarmee sy emoji’s in landskappe kan integreer. Die digitale werke word analoog na drukwerk verwerk.

Dit word meer ingewikkeld by die Berlynse kunstenaar Roman Lipski: Hy en sy vennoot Florian Dohmann van die kunstenaarsinisiatief YQP het hul samewerking tydens die onlangse München-digitale konferensie UBX aangebied as ”n werklike vennootskap tussen ‘n skilder en kunsmatige intelligensie’.

Masjien en skilder inspireer mekaar

Lipski het die masjien, wat hy nou sy ‘muse’ noem, nege geverfde variante van ‘n landskap in Kalifornië gegee. Dohmann se rekenaar het sy idees oor hierdie onderwerp uitgegooi, wat op sy beurt die skilder tot nuwe interpretasies geïnspireer het. Die immer nuwe idees van die rekenaar kan aanlyn gesien word as ‘n stroom. Die naam van Lipskis se eie reeks stem ooreen met hul doel: ‘onvoltooid’.

Net so werk die Aikaanse netwerk op die basis van meer as
100,000 kunswerke gedruk. Die München-kunstenaar Mario Klingemann het ‘n AI-spieël ontwerp waarin kykers verskyn en as hul eie beeld optree.

Die wetenskaplike Bächle sien in die AI-ontwikkeling ook een
Heroorweging: “Die AI-stempel verseker dat klassieke estetiese kategorieë binne die markgerigte kunsstelsel weer versterk word deur vrae te stel
soos: wat is kreatiwiteit? Wat is die kunstenaar? Wie is die skrywer? Die betekenis wat aI en kuns aanneem, lei eintlik presies terug na hierdie eeue oue vrae. ‘

Die tulpe van Anna Ridler en David Pfau laat ook vrae agter: die videorealistiese blomme wat op die rekenaar aangebring is, is aanlyn opgeveil. Maar soos die rolmodelle, verdwyn kuns ook – en het dit na ‘n week in digitale nirvana verdwyn.

Ook interessant: kunsmatige intelligensie in kuns: wat is die regsituasie?

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui