Die EU-parlement stop omstrede hervorming van outeursreg

Die Europese Parlement het voorlopig planne verwerp om die outeursreg van die EU te hervorm met die omstrede oplaaifilters. Parlementslede het Donderdag in Straatsburg gestem teen die onderhandelinge oor die huidige wetgewing wat in die volgende ronde met die lidstaten gaan. In plaas daarvan word verwag dat die parlement die konsep in September sal hersien en wysigings aanbring. Die adjunkte kon hom dan verwerp.

318 LP’s het Donderdag teen die konsep gestem en 278 daarvoor. 31 onthou.

Een van die voorstelle vir hervorming is dat aanlynplatforms soos YouTube moet kyk of dit deur kopiereg beskerm word terwyl hulle inhoud oplaai. Tegnies sou dit moontlik wees met oplaaifilters, ‘n spesiale sagteware.

Dit gaan ook oor die bekendstelling van ‘n aanvullende outeursreg (LSR) in die EU. Daarna moet platforms soos Google nie meer toegelaat word om in die toekoms koerante of uitknipsels van perstekste te vertoon nie. Hulle het ‘n permit nodig en sal moet betaal indien nodig. Kritici sien in die planne ‘n gevaar vir die gratis internet.

vertoning

Die stemming was ‘n “oorwinning vir die vryheid van die internet”, sê die SPD-Europese politikus Tiemo Wölken. ‘Ons het nou die geleentheid om ‘n eweredige oplossing te vind’ sonder om te veel met die vryheid van uitdrukking in te meng. Die Pirate-politikus Julia Reda, wat ‘n lid van die Green Group is, het gesê: “Ons kan nie toelaat dat nuusdeling gesensor word nie.” Duitse verbruikersadvokate het gepraat van ‘n “rede vir hoop, maar nog nie om te juig nie”. Die bekommernisse van die afgevaardigdes oor oplaaifilters en aanvullende outeursreg moet ook in die finale teks weerspieël word, het die Verbraucherzentrale Bundesverband gesê.

Donderdag ontnugter was media-werkers. Die Federale Vereniging van Duitse Koerante-uitgewers en die Vereniging van Tydskrifuitgewers verklaar: Sonder hul persbeskermingsreg kan netwerkreuse voortgaan om digitale koerante en tydskrifte vir kommersiële doeleindes te gebruik sonder om te betaal. Die Bundesverband Musikindustrie het die afgelope paar weke getoon hoe kragtig die digitale platforms is met betrekking tot die opheldering van die wettige raamwerkvoorwaardes. ‘Vandag is nie ‘n goeie dag vir die hele kreatiewe bedryf nie.’

Die voorstel vir hervorming van outeursreg gaan terug na die destydse EU-kommissaris Günther Oettinger, wat dit in 2016 ingedien het.

Die belangrikste vrae en antwoorde

Al is dit ‘n tussenstadium, kook die emosies op. Internetaktiviste en netpolitici van verskillende partye sien ‘n bedreiging vir die internet in. Daarteenoor sluit die nuwe reëls koerante-uitgewers, die Federal Association of the Music Industry en prominente kunstenaars soos Paul McCartney en Udo Lindenberg in.

Wat is die kwessies van die beplande hervorming?

Die kern van die debat is twee beplande innovasies. Daar is die sogenaamde oplaaifilters. Dit is sagteware waarmee internetplatforms vooraf kan kyk of foto’s, video’s of musiek wat deur gebruikers opgelaai is, deur kopiereg beskerm word. Die nuwe EU-reëls vereis dat sekere webwerwe, soos Youtube, toestemming van potensiële regte-eienaars moet verkry, selfs in die geval van inhoud wat deur gebruikers opgelaai word. Tegnies is dit moontlik met die oplaaifilters. Tot nou toe moes platforms slegs die inhoud uitvee nadat ‘n oortreding opgespoor en aan hulle gerapporteer is.

Tweedens gaan dit oor die aanvullende outeursreg (LSR). Hiervolgens moet portals soos Google News nie meer in staat wees om opskrifte of kort uittreksels uit persverklarings in hul resultate te vertoon nie. In plaas daarvan moet hulle uitgewers om toestemming vra en betaal indien nodig.

Wat moet die nuwe reëls meebring?

Die advokate wil bereik dat koerantuitgewers, skrywers, platemaatskappye en ander regtehouers meer van die groot internetondernemings kry. Kopieregte word in groot getalle op die internet geskend, van die lied tot die hele film, argumenteer die CDU-parlementslid Axel Voss, wat die hervorming onderskryf het en wat tot die stemmas gewerk het. ‘Die skade is geweldig.’ Dit gaan oor die fundamentele vraag: “Wil ons nog steeds weet dat analoog outeursreg wat digitaal toegepas word?”

Watter argumente bots in die geskil?

Die opponente sien byvoorbeeld die nadele vir outeursreg op outeursregte vir uitgewers. Dit is afhanklik daarvan dat dit deur soekenjins gelys word en sal dus ‘n swak onderhandelingsposisie met Google en Co hê. Die uitgewers BDZV en VDZ voer egter aan dat ‘die vrye, onafhanklike joernalistiek in die digitale wêreld’ nodig is – Gegewe die markkrag van internetreuse, het dit betroubare reëls nodig gehad.

Kritici beweer ook dat die wet voorsiening maak vir ‘n LINK-belasting vir tuisgebruikers. Hulle voer aan dat private Facebook- of Twitter-gebruikers in die toekoms sal moet betaal as hulle ‘n skakel na ‘n koerantberig met ‘n opskrif in hul profiel plaas. Die Voss-ontwerp dek dit egter nie. Dit lui dat die wet nie individuele gebruikers moet ontmoedig van die “wettige privaat en nie-kommersiële gebruik van persverklarings nie”.

Die oplaai filters is foutief, dit word ook deur kritici gesê. Oliver Süme, uitvoerende hoof van die Association of Internet Economy eco, is uiters moeilik om in individuele gevalle vas te stel of daar ‘n inbreuk op outeursreg bestaan ​​of nie. Dit kan inhoud blokkeer wat waarskynlik aanlyn gaan, soos satiriese werke. MEP Voss stem nie saam nie: gebruikers se eie skeppings – soos self-geredigeerde video’s of Internet-binnenshuise grappe, sogenaamde memes – sal nie deur die sagteware gedek word nie. ‘Die individu word glad nie geraak nie.’

Boonop vrees kritici die dood van aanlynplatforms. Veral klein werfondernemers kon nie duur oplaaifilters bekostig nie, sê die internetondernemer Stephan Wolligandt, wat teen Woensdag in ‘n aanlyn-petisie meer as 700,000 stemme teen die hervormingsplanne gekry het. “Ons dink die platforms sal hul nie blootstel aan die nuwe aanspreeklikheidsrisiko’s nie.” Die resultaat: hulle het vanlyn gegaan. Dit is in stryd met die EU-kommissie: geraak deur die voorgestelde reëls is slegs platforms wat ‘groot hoeveelhede’ beskermde werke versprei.

Uiteindelik is daar sensuurgevaar, bekommer teenstanders. Aanbieders en platforms sal in die toekoms besluit wat mense op die internet sou sien en wat reg of verkeerd is, sê Suetter van die eko-Verband. ‘Dit is ‘n verskuiwing van grondwetlike take na die private sektor, wat ek uiters bevraagteken.’ Na sy mening hou die oplaaifilters ook die risiko’s vir misbruik in: “Sodra die tegnologie daar is, kan dit met elke parameter ‘gevoer’ word.” Aan die ander kant argumenteer MEP Voss dat, as ‘n regering byvoorbeeld die vryheid van uitdrukking op die internet wil beperk, dit beslis nie nodig is om sagteware vir outeursregterkenning te gebruik nie.

Wat gebeur nou?

Die opponente onder die afgevaardigdes het ‘n stem vir Donderdag afgedwing – en het voorlopig gewen. Die tema is nou weer in September in Straatsburg op die tafel. Die afgevaardigdes kon dan allerlei wysigings afdwing – of die teks heeltemal verwerp. Dan sou die hervorming voorlopig misluk het.

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui