“Data kan lewens red”: Wat digitalisering beteken vir die toekoms van medisyne

LEID: Hoe ernstig sal die digitalisering van gesondheidsorg oor die volgende paar jaar wees?

Erwin Böttinger: Digitalisering speel reeds ‘n groot rol en dit sal in die volgende vyf jaar toeneem. Die deurslaggewende faktor hierin is die komende bekendstelling van elektroniese pasiëntrekords met rekenaarleesbare data, wat beskikbaar moet wees vir kunsmatige intelligensie en algoritmes. Met hierdie gegewens is dit baie makliker om voorkomend te voorspel hoe om die progressie van siektes die beste te bestuur, of hoe om selfs siektes te vermy.

Erwin Boettinger Hpi Kherschelmann
Erwin Böttinger is hoof van die Digital Health Center by die Hasso Plattner Institute in Potsdam en uitgewer van die boek “The Future of Medicine”. (HPI / Kai Herschelmann)

LEI: Op watter gebied speel digitalisering die grootste rol? Voorkoming, diagnose of terapie?

Erwin Böttinger: Digitalisering sal perspektief al hierdie gebiede beïnvloed, maar nie in dieselfde mate en terselfdertyd nie. Op die gebied van diagnostiek het tegnologie nogal gevorder, soos gesien kan word in apps soos ADA Health, wat bespeur of simptome by sekere siektes voorkom.

As u nie gemaklik is nie, voer u basiese data in en ‘n geselsbot vra dan vrae oor hoe u voel. Die data word dan ontleed en geëvalueer om vas te stel wat die waarskynlikste oorsaak is. Boonop kry u ‘n beoordeling of dit ‘n noodgeval is, of dit raadsaam is om na die dokter te gaan of te wag om te sien hoe die probleme ontwikkel. Apps van hierdie aard sal beslis ‘n groot rol speel.

vertoning

U sal dalk ook hierin belangstel: Die honger na mediese data

LEI: Wat van voorkoming?

Erwin Böttinger: In die voorkoming is ons gereeld op die gebied van fiksheid en welstand. Hierdie inligting word via sensors versamel en moet inligting gee oor die mate waarin ons ons gesondheidsgedrag kan optimaliseer. Dit word al hoe meer gebruik en gaan sover as om diabetes en ander siektes te voorkom.

LEIDING: Sommige mense dra reeds drabare klere soos slimhorlosies wat voortdurend belangrike tekens soos hartslag, liggaamstemperatuur of hartklop nagaan. Gaan meer mense in die toekoms sulke drakuns dra om so gou as moontlik gewaarsku te word oor moontlike siektes?

Erwin Böttinger: Beslis, hierdie gegewens sal in die toekoms al hoe meer versamel word. Die enigste vraag is of dit oor tien jaar sal plaasvind deur draagbare materiaal, of ten minste in sommige gebiede, deur ingeplante mikroskyfies. Pasaangeërs word byvoorbeeld ook ingeplant, versamel data oor die hartklop en word geaktiveer as pouses of aritmie voorkom.

Geplante defibrillators werk ook so. Hierdie gevestigde benaderings kan uitgebrei word om monitering vir die vroeë opsporing van versteurings en die voorkoming daarvan moontlik te maak.

LEID: Die groot tegnologiese ondernemings soos Google, Microsoft of Apple, wat almal spesialiseer in die hantering van data, die bestuur daarvan en die evaluering daarvan, het lankal gesondheidsorg as ‘n belangrike mark ontdek en hul eie spanne of ondernemings gestig. Hoe belangrik is hierdie gegewens vir die bevordering van medisyne?

Erwin Böttinger: Hoe meer data beskikbaar is en hoe beter die kwaliteit daarvan, hoe beter kan u situasies beoordeel en hoe meer akkuraat kan u oplossings op maat aanbied. Data kan siektes voorkom. Data kan mense help om siektes beter te hanteer en data kan lewens red. Natuurlik is daar altyd risiko’s by die hantering van data, en u moet die grootste moontlike veiligheidsmaatreëls tref. Maar die reël is: hoe meer data, hoe beter.

U sal dalk ook hierin belangstel: Wat doen ‘n mediese direkteur van IT?

“Data kan help om siektes te voorkom, data kan mense help om siektes beter te bestuur, en data kan lewens red.”
Erwin Böttinger

LEI: Hoe word hierdie data versamel?

Erwin Böttinger: Eerstens die meer konvensionele benaderings soos elektroniese pasiëntrekords. Elektroniese data word in kliniese inligtingstelsels uitgeruil en beskikbaar gestel aan algoritmes en kunsmatige intelligensie. Perspektief, oor vyf tot tien jaar, sal data wat aan monitering en byvoorbeeld via sensors of bogenoemde drabare materiaal toegewys kan word, wyd in medisyne gebruik word.

LEI: Tot watter mate word reeds digitale terapieë gebruik?

Erwin Böttinger: Ons is nog steeds aan die begin, met neuropsigiatrie wat hier toegepas word. Daar is wetenskaplike bevindings wat aandui watter molekulêre seinprosesse by sekere siektes ontwrig word. Deur middel van geteikende speletjies en programme kan u ‘n inset lewer wat slegs hierdie seinprosesse sowel as medikasie kan aktiveer.

LEIDING: Federale minister van gesondheid, Jens Spahn, wil veral die medisyne bevorder. Sal meer en meer dokters in die toekoms hierdie soort kantoorure aanbied?

Erwin Böttinger: Ek hoop dit! Dit is natuurlik ‘n vorm van konsultasie en interaksie tussen pasiënt en dokter wat ideaal is vir spesifieke toepassings. Dit gaan nie oor die behandeling van ‘n gebreekte been na ‘n fietsongeluk nie, maar oor ondersoeke, afsprake vir afsprake of eerste kontakte as u advies wil kry. Dit alles is perfek reproduseerbaar via telemedisyne en sal in die toekoms nog meer gevestig word.

LEI: In watter gebiede sien u die grootste geleenthede vir die gebruik van robotte?

Erwin Böttinger: Robotika, soos 3D-drukwerk, is ook ‘n belangrike beginpunt vir digitalisering in die gesondheidsorgsektor. Veral in die versorging van pasiënte wat beperk is in hul mobiliteit en hul vermoë om die daaglikse huishouding te bestuur. Maar ek sien ook groot geleenthede in chirurgie, waar opgeleide robotte sekere prosedures kan uitvoer en sodoende chirurge kan verlig.

LEIDING: Wat die digitalisering van die gesondheidsorgstelsel betref, behaal Duitsland sleg in internasionale vergelyking. Wat is die kans dat dit binnekort sal verander?

Erwin Böttinger: Volgens ‘n onlangse studie deur die Bertelsmann-stigting is Duitsland, saam met Pole, op die voorlaaste plek onder 17 lande en is dit ver agter op alle gebiede. Die inisiatief, wat nou saam met Jens Spahn en sy span deur die Federale Ministerie van Gesondheid van stapel gestuur is, is ‘n belangrike en noodsaaklike stap in die regte rigting.

Tot watter mate ons beduidende vordering met die elektroniese pasiëntlêer, data-uitruiling en apps op voorskrif kan maak en ‘n verband moet vind, moet gesien word. Terselfdertyd moet ons duidelik wees dat ons ook voor die volgende stappe moet nadink en nooit weer tot stilstand moet kom soos in dekades die geval was nie.

Loodverteenwoordiger 1 19 Ctab 1200X1200

Kompakte SEO-kennis vir beginners en professionele persone

In LEAD-verslag “Werkboek SEM / SEO” leer u al die basiese begrippe en gereedskap om eers aan die gang te kom, om u bestaande maatreëls deeglik te ondersoek en uiteindelik op gelyke voet met diensverskaffers te praat. Niemand kan jou so vinnig mislei nie!

Laai nou af!

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui