Oor besluite, strategieë en die ‘buikfaktor’ in die onderneming

Elke dag neem elke mens ongeveer 20.000 besluite, moontlik selfs meer. Die meeste van hulle hardloop onbewustelik weg – ons soek byvoorbeeld ‘n tandeborsel sonder om te dink, gebruik dit vandag, môre daardie deodorant, tel die selfoon op en sit dit weer neer. Dit is ‘n goeie ding, want as ons oor alles wat ons doen, sou ons hopeloos oorweldig word.

Baie van ons besluite word geneem op grond van ons ervaring: ons weet dat dit baie pyn verg om nie u tande te borsel nie. Ons het geleer dat die rooi lig van die verkeerslig ‘n gevaar aandui, dat u nie aan die kookplaat moet raak nie en dat elke stap te naby aan ‘n afgrond is.

Wat suksesvol was, word herhaal

Ons neem ook daaglikse besluite in die werk – gewoonlik ook op grond van ons eie ervarings, die geleerde. Sodra ‘n strategie suksesvol was, is daar ‘n versoeking om dit te herhaal by die volgende soortgelyke besluit. Per slot van rekening het sy die beloningsentrum in die brein reeds geaktiveer deur die positiewe gevolgtrekking. En wat eens goed was, kan die volgende keer nie sleg wees nie. Of?

vertoning

U sal dalk ook hierin belangstel: Leer uit die Europese verkiesings

Ou besluitnemingspatrone in ‘n nuwe omgewing

Dit is ongelukkig nie in die werkende wêreld nie. Strukture verander. Wat gister nuttig was, kan môre verouderd wees. ‘N Taxibestuurder, wat gister self moes dink watter roete die beste is, het vandag ‘n navigasiestelsel in die motor, wat die rigting aandui.

Die kliënt kan ook sy slimfoon gebruik om met sy eie hande te kontroleer of die roete wat deur die bestuurder gekies is, die kortste is. Teenoor bestuurders wat nog steeds die langer tyd wil neem, omdat meer winsgewende roete (“in die ou tyd was dit inderdaad”) op ‘n sekere punt die klagtes ophoop. Die korttermynbesluit vir beter verdienste neem wraak. Dit gebeur selfs dat markleiers besluite neem op grond van hul vorige ervaring (sien Kodak) en dan in die vergetelheid verdwyn.

Leiers en die gevoel van die ingewande

Desondanks word dit steeds wyd gebruik om terug te val op u eie ervaring en dus op u eie ingewandgevoel wanneer u besluite neem. Die studie van die F.A.Z.-instituut “Agile Potential Analysis” in opdrag van Sopra Steria Consulting, het byvoorbeeld bevind dat 90 persent van die bestuurders wat in 2018 ondervra is, steeds sterk deur hierdie parameters beïnvloed is. Alhoewel die helfte van die respondente ook gesê het dat die besluitnemingsprosesse sterk deur die databasis gedryf is, het die data-gedrewe ontledings ‘n belangrike rol gespeel. Maar die bogenoemde getalle wys hoe groot die invloed van die ‘buikfaktor’ op besluite nog steeds is.

Natuurlik is intuïsie nie onbeduidend as belangrike besluite geneem moet word nie. Byvoorbeeld, sy is dikwels ‘n goeie gids vir privaatbesluite. Maar die studies van die befaamde sielkundiges Daniel Kahnemann en Dan Ariely wys hoe gereeld mense irrasionele besluite neem op grond van hul intuïsie, wat dan blyk foute te wees. Sogenaamde kognitiewe distorsies, soos self-oorskatting, speel ‘n wesenlike rol.

Data as (mede) besluitnemingsbasis

Selfs in die vinnig veranderende wêreld van werk kom die intuïsie met die nuwe vereistes in baie gevalle nie voor nie. Die ou ervarings is nie meer universeel nie. Daarom is dit belangrik vir enige onderneming om (ook) besluite te neem op grond van data, soos om kliënte te vra wat hulle van ‘n produk wil hê. Of om die terugvoer van u eie werknemers wat dag na dag met kliënte in kontak is, in te haal.

Hulle weet dikwels baie goed van die klante se wense en leer ken waaroor die kopers kla, wat goed gaan en wat sleg is. Sulke en soortgelyke data (byvoorbeeld opbrengste, verkope) kan ingesluit word in besluite, sowel as idees van werknemers, hoe produksieprosesse vereenvoudig en verbeter kan word. Maar hierdie data moet versamel word – nie net een of twee keer per jaar nie, maar voortdurend.

Sou die ingewande voel, selfs nadat u die gegewens gesien het, nog steeds waar, geluk!

U sal dalk ook hierin belangstel: Veranderingsprojekte: verandering kan pret wees

Lood 4 Cta 1200X1200 V3 Julie 002 nuut

Professionele persone het vandag die keuse. Die werkgewer het dus baie om te bied. ‘N Duidelike kultuur van waardes, diversiteit en houding – dit is bo-aan die agenda! In die huidige LEAD Bookazine 2/2019 sal u nou lees oor die nuwe krag van geskoolde werkers, heropleiding van IT-opleiding en bestuurders van doen-dit-self.

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui