Hoe slaag ‘n etiese benadering tot AI?

LEIER: Wat kan AI vandag doen?

Helmut Scherer: As u AI hoor, dink baie dat dit rekenaarstelsels is wat optree soos menslike intelligensie. Maar in die meeste gevalle is ons nog nie so ver nie. Wat vandag gebruik word, is masjienleer. ‘N Gereedskapkis wat leer uit data-reëls om sogenaamde AI-stelsels te implementeer. Die masjien kan betreklik eng vrae beantwoord, in die industrie, byvoorbeeld op die gebied van masjienonderhoud.

Helmut Scherer besturende direkteur Futurice
Helmut Scherer, besturende direkteur Futurice

Hier kan u bepaal watter dele na verwagting vervang gaan word. Sulke tegnologie in die outomatisering van byvoorbeeld motors wat self ry voor ‘n draai, kan voorspel in watter rigting die stuurwiel moet ry. Daar is dikwels ‘n growwe wanopvatting dat die beantwoording van sulke eng vrae gebaseer op groot hoeveelhede data menslike intelligensie kan vervang.

LEI: So die masjiene ondersteun net mense?

Helmut Scherer: Absoluut. Mense neem dikwels besluite wat om emosionele redes geneem word. Dit is veral hier sinvol om u eie vaardighede met AI te kombineer en kennis oor verskillende gebiede te kombineer. Dit is geensins die geval dat menslike intelligensie deur AI vervang word nie.

vertoning

LEI: In watter velde word AI vandag hoofsaaklik gebruik?

Helmut Scherer: Vir my is daar vier punte waarin AI gebruik word: voorspelling, verpersoonliking, herkenning van voorwerpe en vaslegging van strukture. ‘N Voorbeeld van die voorspelling is bogenoemde instandhoudingsvoorbeeld in die bedryf. Met betrekking tot verpersoonliking het ons byvoorbeeld ‘n instrument ontwikkel vir ‘n groot mediagroep wat artikelaanbevelings met persoonlike belangstellings koördineer.

Wat die herkenning van mense betref, het ons ‘n vinniger inklokproses vir sakereisigers met Finnair se gesigherkenning suksesvol geïmplementeer. Die vierde gebied is die versameling van strukture. Dit word veral gebruik in kennisintensiewe omgewings, byvoorbeeld in die kliëntediens van meganiese ingenieurs. Daar identifiseer die AI patrone in inligting vanaf e-pos en databasisse, en help dit om die mees algemene vrae oor kliënte te identifiseer, sodat werknemers vinniger oplossings kan vind in kliëntediens.

LEID: Hoe ver het AI in die alledaagse lewe gekom en hoe dink u sal dit oor die volgende paar jaar ontwikkel?

Scherer: Deur verskillende toestelle en digitale assistente soos Alexa of Siri te gebruik, is AI al dikwels ‘n integrale deel van die alledaagse lewe. Baie mense is nie bewus hiervan nie. Ek dink dat AI in die toekoms baie meer gebruik sal word as wat dit nou is. Dit is belangrik dat AI nie net toeganklik is vir ‘n paar gebruikers nie. ‘N Voorvereiste vir die regte hantering van die tegnologie is natuurlik die regte bewustheid daarvan.

LEIER: Hoe moet dit lyk?

Scherer: Dit is soortgelyk aan die verspreiding van die media. Die produksie van ‘n video was byvoorbeeld 20 jaar gelede buitengewoon duur en uitvoerbaar vir baie min, om nie eens te praat van verspreiding nie. Vandag kan byna elkeen ‘n video skep en versprei. Ek dink so jy moet dit sien met die AI. U moet ook mense wat nie tegnologie-kundiges is nie, die geleenthede en risiko’s wat met AI verband hou, begryp.

LEIER: Wat beteken dit konkreet?

Scherer: Spanne wat masjienleer of AI-oplossings in ondernemings ontwikkel, moet so uiteenlopend moontlik wees om ‘n hoë vlak van deursigtigheid en diversifikasie te verkry. Beide gebruikers en besluitnemers, tegnoloë en ontwerpkundiges moet bymekaar gebring word om die beste moontlike begrip te skep. U moet byvoorbeeld kommunikeer in ‘n taal wat almal verstaan.

Met AI het u altyd ‘n stel data, ‘n algoritme wat ‘n sekere uitvoer het en ‘n gedefinieerde aksie verkry. Daar moet u vrae uitwerk soos: Wat wil ons bereik? Wat optimaliseer die algoritme eintlik? Is die data goed genoeg? Vra ons die vrae op die regte manier of is daar ‘n vooroordeel? Waarvoor gebruik ons ​​die uitset? Wat is die gevolge en kan ons daarvoor verantwoordelik voel?

Ook interessant: slimmer aanlyn-soektogte met AI & Co.

” N Mens kan smal vrae beantwoord met masjienleertegnologie, maar die werklike besluit word nog steeds deur mense geneem. ‘
Helmut Scherer

LEI: En dit is waar etiese beginsels en vrae in aanmerking kom?

Scherer: By Futurice het ons vier riglyne ontwikkel vir etiese omgang met AI, wat toenemend deur maatskappye gebruik word. Eerstens moet u bewus wees van watter doel u met AI streef – en hoe dit ander beïnvloed. Tweedens moet deursigtigheid altyd geprioritiseer word. Dit is belangrik dat gebruikers die tegnologie vertrou. Derdens moet ons inklusief wees en verstaan ​​wie deur die stelsel beïnvloed word. En in die vierde plek moet persoonlike inligting veilig geberg word om ‘n hoë vlak van privaatheid te verseker.

LEI: Wat is die risiko’s verbonde aan die gebruik van AI?

Scherer: Natuurlik is daar risiko’s soos met enige tegnologie. Voorbeelde hiervan sou wees vooroordeel, maar ook regverdigheid. Die werwingsproses gebruik reeds masjienleer-algoritmes. Daar is ook gevalle waar sekere groepe mense byvoorbeeld verkies word. Dit moet natuurlik vermy word. As u ‘n polisie-operasie voorstel, moet die gebruikte tegnologie nie vals mense opspoor of vals gevolgtrekkings maak nie. ‘N AI-stelsel moet veilig, betroubaar wees en nie ‘n onbeperkte hoeveelheid persoonlike gegewens versamel nie.

LEID: Hoe realisties is u oor die vrees van mense soos Elon Musk dat AI eendag beheer kan neem?

Scherer: AI is al ‘n paar jaar ‘n absolute hype-onderwerp en is nog steeds. In die hier en nou is die doeleindes en omvang van AI egter steeds relatief beperk. Die wiskundige vaardighede wat vandag bestaan, is nie veel beter as ‘n paar jaar gelede nie. Daar is egter vandag beter maniere om data te evalueer en te gebruik. Tans sien ons dit hier: U kan vrae beantwoord wat noukeurig gedefinieër word met masjienleertegnologie. Die werklike besluit word egter steeds deur mense geneem.

Ctab-drones-inhoudprent

Veranderde perspektief!

Uit die lug: drones kan meer doen as net vlieg. Die meeste van hulle is nie eens bewus van hul potensiaal vir advertensies en bemarking of beskerming van die omgewing nie. Die LEAD Bookazine 1/2019 wys wat drones kan doen.

Bestel nou

LEI: Maar kan dit in tien jaar nie anders wees nie?

Scherer: As u die Skynet-scenario aanspreek, dink ek, is dit onwaarskynlik. Oor die volgende tien jaar kom daar egter baie ontwikkelings, veral as dit kom by outomatiseringstegnologie of voorspellende analise. Alle neigings dui daarop dat die grootste potensiaal hier gesien word.

LEI: En verder?

Scherer: Nou het ek ‘n glasbal nodig … Maar jy kan op baie gebiede sien dat mense deeglik bewus is van etiese verantwoordelikheid in die hantering van tegnologie. Op die oomblik sien ons, met die verordening van data-beskerming, dat mense meer verantwoordelik is met hul data en wil weet wat met hul data aangaan. Dit sal na ander gebiede uitbrei. Ook politieke instellings en die ondernemings beskou hulself as etiese verantwoordelikheid. Daar is verskillende internasionale inisiatiewe wat handel oor die etiek van die hantering van AI, en ‘n mens kan net daartoe bydra.

LEIER: Nietemin, u kan uit die voorbeeld van China sien dat regerings AI kan gebruik om burgers volledig te monitor en sanksies daarteen af ​​te lei. U kan uself voorstel hoe ver dit kan lei.

Scherer: Absoluut. Daarom is dit nog belangriker vir maatskappye om mooi na te dink oor watter etiese beginsels hulle moet volg.

LEID: Ons is nogtans baie agter in die regsbasis van die hantering van AI, nie waar nie?

Scherer: Ek dink die politiek is op die regte pad. Die EU-kommissie neem reeds die eerste stappe en is tans besig om aanbevelings te ontwikkel vir etiese riglyne vir die hantering van AI in Europa. Konkrete wetgewingsvoorstelle moet vanaf 2020 volg.

Ook interessant: AI sal die perfekte vorm van digitalisering bring

Nuusbrief en boodskapper

Met die LEAD-nuusbrief en die LEAD Tech-nuusbrief is u altyd op hoogte van alle onderwerpe van die digitale lewe. Of dit nou professioneel of privaat is. In u inkassie of via boodskapper.

Teken nou in op ons nuusbrief
Teken nou in via messenger

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui