Forbes “30 onder 30”: die programmeerder Aya Jaff in ‘n onderhoud

LEIER: Iedereen wat ‘n e-pos aan u skryf, kry ‘n outomatiese antwoord wat u waarsku dat u dit moontlik nie kan beantwoord nie as gevolg van u beperkte tydsbegroting. Wat hou jou die meeste besig?

Aya Jaff: Ek is tans in die eksamenfase vir my dubbele baccalaureusgraad in sinologie en ekonomie, daarom is ek elke dag op die universiteit en studeer ek. Daarna keer die alledaagse lewe terug en sorg ek vir die finalisering van my boek “Moneymakers”. Ek is ook deel van die Jong Entrepreneurs-program. Dit is ‘n mini-program met mentors, waar u kan nadink oor wat die volgende stappe in die lewe is. Ek wil graag met ‘n ander projek begin en ‘n aanvang neem, maar vind steeds die rigting.

LEIDING: Ongeveer ‘n jaar na die stigting daarvan het u pas u startende onderneming, Codesign Factory, verlaat, wat die onderneming met ‘n konsultasieteam vir digitalisering wou ondersteun. Hoe het dit gebeur?

Aya: Uit so ‘n moeilike woord. Die maatskappy het eenvoudig herbenoem. Ons het begin as ‘n digitale konsultant en het vinnig besef dat daar nie baie versoeke binnekom nie. Die koppe wat ons as konsultante gebruik het, is dikwels gevra as sprekers. Ons het dus ‘n sprekeragentskap geword en ek het myself nie meer in die leidende posisie gesien nie. Ek en my medestigters is nog steeds goed met mekaar en ek kan ook via die webwerf as spreker bespreek word.

vertoning

LEIER: Wat is die rede agter die onwilligheid van Duitse ondernemings om te digitaliseer, wat hulle nie as pioniers beskou nie?

Aya: Hulle is regtig ver agter, maar hulle kom steeds nie in die pad om dinge aktief te verander nie. Hulle is nie gereed om groter somme in hul hande te neem nie en sê: Ek is nou besig om nuwe maniere te ondersoek. En vertrou my iets.

U sal dalk ook hierin belangstel: 11 vrae aan Duitsland se mees gesogte job hacker

LEIER: in watter rigting dink u as u sê dat u weer wil begin?

Aya: Ek wonder: wat as Greta Thunberg reg is? Wat as ons nie klimaatsverandering kan omkeer nie? Op watter tegnologieë moet ons staatmaak, hoe kan ons beter aanpas by natuurrampe? Hoe moet huise in die toekoms gebou word? Watter materiale moet ons gebruik? Hoe voed ons die wêreldbevolking?

Op die oomblik probeer ons hierdie gru-scenario voorkom. Maar ons is nie besorg oor wat sou gebeur as dit sou gebeur nie. Die beweging ‘Fridays for Future’ het regtig ‘n invloed gehad en ek wil dit graag sê. Maar ek weet nog nie waarmee ek die beste waarde kan lewer nie.

LEI: Is dit waar dat jy as tiener ‘n plakkaat van die voormalige Yahoo-baas Marissa Mayer in jou kamer moes ophang?

Aya: Ja! Toe lees ek Fortune, waar mense voorgestel word en wat hulle gedoen het. Sodra Marissa Mayer daar uitgebeeld is, en daar was hierdie foto, waaronder geskryf is: “‘n Jong mode-miljoenêr.” Op vyftien het ek gedink: “Krass, ek wil graag beskryf word, my heldin.” Ek knip die foto uit en hang dit aan my muur.

Ek het ook ‘n sneeubol gehad met Bill Gates aan die een kant en Warren Buffett aan die ander kant. Ek is ‘n persoon wat meer na ‘n persoon en hul biografie kyk as ‘n idee, en ek het net toegang daartoe gehad. Dat daar iemand is wat net doen wat hy in sy kop steek, hard werk en ongelooflik selfversekerd is. Elke mens kan daarmee identifiseer. Ek wil ook iemand wees wat veg vir sy eie visie.

LEID: Hoe ver was die stap na programmering?

Aya: Nie ver nie. Ek het destyds aan baie programme en kompetisies deelgeneem waar die vraag altyd gevra is: “Hoe wil u die wêreld verbeter?” My idees was altyd tegnies. Op ‘n sekere punt het ek by myself gedink: eers moet ek leer hoe om te programmeer sodat ek al hierdie idees kan implementeer.

Miskien wil u ook belangstel in: Forbes Top 30 – Onderhoud met Benjamin Bilski

“Moenie alleen veg nie, maar soek na mede-vegters in u onmiddellike omgewing, via netwerk of op sosiale media, om mense te vind om u te help om aan u swakhede te werk.”

LEI: U eerste groot ding was Tradity, maar die aandelemark is nie noodwendig die plek waarheen jong mense aangetrek word nie.

Aya: Aan die begin het ek ook hierdie prentjie gehad van die bose aandelemark, waarin slegs die gewetenlose mense van hierdie wêreld aktief is. Maar geld op sigself is nie kwaad nie, maar iets neutraal. Met elke euro wat u in ‘n aandeel belê, kan u stem vir iets wat vir u belangrik is. U kan sien of die belegger volhoubaar is en bondels aandele pluk van maatskappye wat agter iets sit waarin hulle self betekenis het.

Uiteindelik het ons Wall Street net nodig, en ek is nie in die bui vir ‘n wêreld wat slegs deur finansiële haaie en pakdragers regeer word nie. Daarom moet u hulle nie met rus laat nie.

LEI: U is 23. Wat was die grootste uitdaging in u lewe tot dusver?

Aya: Om uit te vind wie ek regtig is, wat ek wil hê en waarvoor ek staan. In die tegnologie-industrie word u vinnig omring deur mense wat baie selfversekerd is en probeer om die toon te stel.

Die uitdaging vir my was nog altyd om na my eie stem te luister en ‘n paar vrae vir my te beantwoord, byvoorbeeld: Moet ek regtig in die besigheid in die ellenbogen werk en ‘n super taai maak, of kan ek dit anders oplos? Moet ek alles op sosiale media oordra soos ‘n influencer, of kan ek as suksesvol tel onder jong mense sonder baie volgelinge?

LEI: Het u as vrou ‘n moeilike tyd gehad?

Aya: As u die enigste vrou is wat ‘n kamer binnekom, sal u agterkom dat ek vinnig daaraan gewoond is. En omdat baie mense my nie as ‘n programmeerder beskou het nie, maar as ‘n influencer, omdat ek modieus beter aangetrek het as die res, maar dit is nie iets wat jou regtig belemmer nie.

Bowenal het dit my gehelp dat daar soveel beurse vir vroue was. Ek was byvoorbeeld in Silicon Valley en Seattle. Ek kon dit nie alles uit my eie sak bekostig nie en het dit net gekry omdat ek ‘n vrou is. En dikwels die enigste wat selfs aansoek gedoen het.

LEIER: Wat sal u aan jong vroue gee wat iets soortgelyks aan u wil doen?

Aya: Om ‘n nuwe vaardigheid soos programmering aan te leer, maak dit in die begin lekker en word dit dan ‘n toets van geduld, want dit neem tyd om regtig iets te doen. My advies is dus: moenie alleen veg nie, maar soek mede-vegters. In u onmiddellike omgewing, via netwerk of sosiale media. Soek mense om u te help om aan u swakhede te werk. En dat jy gesien word vir jou sterk punte.

LEI: Cliché-vraag – was jy eintlik die nerd in jou klas?

Aya: Nee, ek was regtig ‘n normale meisie. Ek het net daarvan gehou om ‘n bietjie dieper te word en het opgehou om vrae te vra na die eerste vraag.

Dit was so: As hierdie onderneming met Nestlé werk, waar het Nestlé dan sy vinger in die spel? Wil ek aanhou om Nestlé te ondersteun? Hoe kan ek dit boikot? Mense wat eenvoudig die volgende vraag vra, is ook diegene wat gemotiveerd is om alleen op te tree. Dit gaan net oor nuuskierigheid.

Lood 4 Cta 1200X1200 V3 Julie 003

Vroue gesoek in IT!

Vir almal met ‘n IT-affiniteit was die kanse om by die deur in te kom, nooit beter nie! In die huidige LEAD Bookazine 2/2019 het ons netwerke, universiteite en inisiatiewe gevind wat praktiese onderwys en opleiding aanbied. Veral vroue is in aanvraag, want volgens Bitkom wil 55 persent van die werkgewers die vroulike deel van hul IT-professionele persone verhoog.

Blaai nou!

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui