Veranderingsprojekte: verandering kan pret wees

Weereens het die gonswoord van Industry 4.0 die uitkloprondte op hierdie Hannover-beurs gedoen. Dit beteken dat dit onwaarskynlik is dat ondernemings in die toekoms op mekaar sal bly in die era van digitalisering. In die afsienbare toekoms sal masjiene eerder as mense in die produksiesale besluite neem oor die vraag of die materiaal byvoorbeeld weer gerangskik moet word of dat die defekte in die produksieproses reggestel moet word. Die masjiene word nie noodwendig deur die werkers wat op die baan gemonitor word, gemonitor nie, maar deur ingenieurs en IT-spesialiste wat op ‘n heeltemal ander lokasie- en kontroleprosesse werk.

Om mededingend te bly, moet ondernemings ook meer geïndividualiseerde produkte aanbied as voorheen. Die resultaat: Kliënte en sakevennote is ook meer betrokke by die produksieprosesse. Tot op hede was daar nog maar min ondernemings in Duitsland voorbereid op hierdie uitdagings.

Skeptisisme oor verandering

Dit is geen wonder nie, omdat digitalisering vinnig verloop en die gepaardgaande radikale veranderinge talle herstrukturering benodig. In baie ondernemings is die bestuur en die arbeidsmag egter nie voorbereid op sulke veranderings nie.

vertoning

Daarbenewens is veranderingsprosesse moeilik. Mense hou vas aan die beproefde en is dikwels skepties oor innovasies – ten minste wanneer slegs die naaste bestuurskring die nodige veranderinge bespreek, besluit wat gedoen moet word, en uiteindelik die resultate aan die dikwels verrasde werknemers by die onderneming voorlê.

Mutaree, die bestuurskonsultant wat spesialiseer in veranderingsprosesse, beskryf in sy veranderingsfiksheidstudie 2018/2019 dat ongeveer driekwart van alle veranderingsprojekte die afgelope twee jaar verlore gegaan het of misluk het. Een van die hoofredes: daar is te min aandag aan die behoeftes van die arbeidsmag in die veranderingsproses. Dit is die mense in die onderneming wat die veranderinge moet vorm en dit bowenal moet ondersteun.

U sal dalk ook hierin belangstel: “What Heroes Do” met Nora Heer

Verandering van bo oorweldig die werknemers

In baie ondernemings is dit egter steeds die geval dat werkers gedwing word om veranderinge van “bo” aan te bring. Dit maak die werknemers ontstel. Sommige is bang om nie aan die nuwe vereistes te voldoen nie, baie mense sukkel om hul draers in ander strukture as bekende strukture te vind, en sommige is selfs bang dat hulle hul werk verloor, ten minste op lang termyn, as gevolg van herstrukturering.

Boonop: Veranderingsprojekte vra baie van die werknemers. Benewens die daaglikse besigheid, moet u ander aktiwiteite doen. Dit is ten koste van die gesondheid: die werklading neem toe, oortyd is onvermydelik. Dit is net te begryplik dat baie werkers veranderingsprosesse verwerp en dat talle veranderingsprojekte uiteindelik nie geïmplementeer word nie.

U sal dalk ook hierin belangstel: Besigheidsopvolging: moenie die meester van rampe word nie

Die vorming van die veranderingsproses saam met die werknemers

Ondernemings wat iets wil verander, moet dus die werkersmag by die veranderingsproses betrek – ideaal vooraf. Hulle moet navraag doen oor die behoeftes van hul werknemers en oop wees vir voorstelle om verandering menswaardiger te maak.

As ‘n veranderingsprojek moet slaag, moet die werknemers ook voordeel kan trek uit die veranderinge, soos makliker werk na voltooiing van die herstrukturering, meer verantwoordelikheid en vryheid van besluitneming. Tydens die veranderingsproses is dit ook belangrik om die arbeidsmag saam te neem en altyd ‘n oop oor te hê vir kritiek sowel as voorstelle vir verbetering.

Een ding is duidelik: werknemers is nie uitsluitlik negatief oor veranderingsprosesse nie. Dit blyk uit ‘n ander Mutaree-opname: 99 persent van die respondente het gesê dat verandering lekker kan wees. Dit is ‘n woord!

Nora Heer is die stigter en uitvoerende hoof van Loopline Systems, ‘n afslaan van die afdeling Menslike Hulpbronne van Project A Ventures. Sy is ‘n gesertifiseerde media-ekonoom en is opgelei in sistemiese afrigting, leierskapsontwikkeling en menslike hulpbronbestuur. In die podcast by LEAD praat sy oor hoe sy werk vir billikheid, bemagtiging en lewenslange leer.

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui