“Mense uit ander lande bring ‘n hoë mate van motivering en lojaliteit saam”

LEID: Mev. Thiele, wat die trefwoord “diversiteit” betref, dink baie ondernemings eers aan die vroulike kwota. Hoeveel is daar belangstelling in die bevordering van diversiteit ten opsigte van etniese agtergrond van werknemers?

Marlene Thiele: Ons vra gereeld ons lidmaatskappye uit oor hul ervarings en hul motivering om vlugtelinge te huur. Daar is twee hoofredes waarom ondernemings daartoe verbind is om vlugtelinge te help: enersyds sosiale verantwoordelikheid en andersyds die soeke na geskoolde werkers en werkers. In die meeste gevalle geld beide gelyk.

Die kwessie van diversiteit speel dikwels nie ‘n belangrike rol in die besluit om ‘n vlugteling op te lei of in diens te neem nie. Vir klein en mediumgrootte ondernemings is werk met vlugtelinge ‘n eerste geleentheid om diversiteit op ‘n baie praktiese manier te ervaar en te ontwerp.

Ook interessant: ondernemings trek voordeel uit nuwe perspektiewe

Grafiese motiveerders
Foto: NETWERK Ondernemings integreer vlugtelinge

Watter praktiese maatreëls moet ondernemings tref om vlugtelinge te integreer?

vertoning

Die aanstelling van mentors in die onderneming wat interkulturele bevoegdheid verwerf, was nuttig. Dit bevorder die kultuur van welkome en waarderende samewerking in die onderneming. Dit help ook om interkulturele uitdagings te hanteer.

Die grondslag vir suksesvolle integrasie is ook die taal. Selfs baie slim en gemotiveerde leerlinge sukkel dikwels met die eksamen en die tempo van leer. Hier is dit nuttig om na werkverwante taalkursusse te soek. Die gebruik van eenvoudige taal kan dit ook makliker maak om te begin.

Dit is immers belangrik om die hele arbeidsmag vroeg en gereeld aan boord te kry. Op hierdie manier kan misverstande vermy word, omdat die hoflikheidsreëls byvoorbeeld in verskillende kulture baie anders lyk. Dit versterk ook die gevoel van samesyn in die kollege.

Meer diversiteitsonderwerpe kan gevind word in die huidige uitgawe van LEAD magazine 04/18, wat u ook aanlyn kan koop.

20171213 Limburg Nui F 54
Limtronik is ‘n diensverskaffer vir elektroniese vervaardigingsdienste en het nou vier kollegas in diens met ‘n vlugtelingagtergrond (Foto: NETZWERK-ondernemings integreer vlugtelinge, Viktor Strasse / offenblen.de)

Watter voordele hou vlugtelinge vir Duitse ondernemings in?

Van ons lidmaatskappye hoor ons telkens dat mense uit ander lande ‘n besondere hoë motiveringsvlak en lojaliteit meebring. Op hierdie manier slaag hulle gereeld daarin om die “kernmag” by te hou. Dit bied ook taalvaardighede en interkulturele vaardighede wat van groot waarde is vir ondernemings.

Vir die vlugtelinge is dit weer ‘n gulde geleentheid om aan die samelewing deel te neem, sosiale kontakte te maak, ons taal te leer en hul lewens in Duitsland op te bou.

Kan u voorbeelde gee waar vlugtelinge nuwe perspektiewe in spanne kon inbring en hul werksresultate verbeter het?

In ons samelewing, wat al hoe diverser word, kan mense met vlug- en migrasie-agtergrond hul individuele ervarings en perspektiewe nuttig bydra. As voorbeeld dink ek aan die verpleegsektor. Daar is reeds kultuursensitiewe versorgingsaanbiedinge wat natuurlik en outentiek op kulturele of godsdienstige behoeftes kan reageer.

Watter hindernis beskou u as die mees algemene rede om nie met vlugtelinge te werk nie? En hoe kan u hierdie kommer weerlê?

Veral vir mediumgrootte ondernemings is dit uit die personeel- en tydbronne moeilik om deur reeds bestaande aanbiedinge en wetlike raamwerk te werk.

Hier begin ons: In ons netwerk ontwikkel en deel ons kennis oor hoe integrasie in die praktyk kan werk. En dit word aktief gebruik. Met byna 1 900 lede in Duitsland, is ons nou die grootste vereniging van maatskappye wat betrokke is by die indiensneming van vlugtelinge.

Ook interessant: “Intelligensie word eweredig versprei, die kans is nie”

Lood 4 omhulsel 1200X1200

Hoe asseblief?

Daar was nog nooit soveel maniere om te kommunikeer nie. Hoe kan ondernemings daarin slaag om hul boodskap suksesvol oor te dra? Die LEAD Bookazine 4/2018 bied wenke vir die gebruik van stemvaardighede, UX en veranderingsbestuur in die werklewe. Dit is hoe kommunikasie slaag – sonder misverstande.

Bestel nou

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui