Die geval van Nokia en watter ondernemings daaruit kan leer

Nokia het dit gedoen: die Finse maatskappy, wat van 1998 tot 2011 die markleier vir selfone was, het die tekens van die tye oortref. Die maatskappy se bestuur fokus byna uitsluitlik op die verbetering van die produksieproses van selfone en vergeet om die ontwikkeling van nuwe digitale produkte aan te dryf.

Slimfone met raakskerm was aanvanklik nie ‘n probleem vir Nokia nie. Dit was ‘n markleier en kon bekostig om na die kleiner mededingers te glimlag wat hierdie funksie aangebied het. Die einde van die liedjie: In 2014 het Nokia die mobiele onderneming aan Microsoft verkoop, omdat dit slegs verliese gely het.

Digitalisering en die gevolge

Iets soortgelyks kan met enige onderneming gebeur wat nie vinnig genoeg reageer om te verander nie. Verandering beteken vandag bowenal digitale transformasie.

Oral – in die produksieprosesse, in die dienste sowel as in die produkte – word digitale tegnologieë bekendgestel. Selfs die tekstielbedryf ontwikkel stowwe wat van kleur kan verander, byvoorbeeld as gevolg van eksterne invloede. Elke onderneming moet by hierdie veranderings aanpas as hy nie die Finse selfoonvervaardiger op ‘n sekere punt wil deurbreek nie.

vertoning

Hierdie veranderinge noodsaak ook veranderinge in die ondernemingstruktuur. Daar is langtermynbeplanningsiklusse, sowel as die stap-vir-stap-uitvoering van take wat maande tevore opgestel is. In plaas daarvan moet ondernemings vinnig en buigsaam reageer, aanpas by die veranderende wêreld van die bedryf en ‘n tree voor hul denke bly.

Alhoewel ondernemings in Duitsland dieselfde sien (vir 72 persent van die mediumgrootte ondernemings, was digitale transformasie een van die belangrikste uitdagings in 2016, volgens Bitkom se Praktiese Handleiding vir digitalisering), bly die strukture in baie ondernemings dieselfde. ‘N Groot deel van die ondernemings word steeds hiërargies van bo na onder bedryf. Maar dit is nie hoe digitale transformasie kan slaag nie.

U sal dalk ook hierin belangstel: Drie redes waarom samesmeltings misluk – en hoe dit werk

Agility is nie ‘n leë frase nie

In plaas daarvan moet ondernemings rats wees. Agility, wat baie korporatiewe leiers ongelukkig nog steeds dink, is weer so ‘n slagspreuk sonder inhoud. Maar dit is nie waar nie. Agile werk in die onderneming beteken onder meer dat hiërargieë uitgeskakel of grootliks verminder word. Werknemers moet onafhanklik kreatiewe oplossings ontwikkel, idees alleen of in ‘n span opstel, sonder om bang te wees dat hulle ‘n kruisbestuurder of dagdromer word. Daar is bestuurders, maar dit is nie hul taak om die werknemers te beheer nie. In plaas daarvan moet spanleiers werknemers bemagtig om die beste moontlike werkuitkoms te bereik.

Die werk in behendige ondernemings is ook baie meer gerig op die wense en behoeftes van kliënte. As die klante slegs gedeeltelik tevrede is, vereis dit ‘n vinnige teenbelasting. Besluite word geneem in rats ondernemings, selfs al is hulle nie seker of hulle sal slaag nie. Foute word aanvaar, maar danksy die maatskappy se behendigheid kan dit vinnig hersien word.

Inkorporeer werkers sterker in operasionele prosesse

Agile werk beteken ook dat nie net die werknemers terugvoering van hul toesighouers ontvang nie, maar ook die bestuurders van hul werknemers. Werknemers in ‘n behendige onderneming deel voortdurend wat goed of nie goed gaan nie, maak voorstelle wat ook die vlakke van hiërargie en besluitneming beïnvloed, en die belangrikste is dat hulle besluite kan uitdaag sonder om bang te wees vir weerwraak.

Sulke terugvoering bevoordeel die bestuur sowel as werknemers. Eersgenoemde leer baie vinnig as iets in die onderneming nie vlot verloop nie, en laasgenoemde voel meer betrokke by die onderneming se prosesse, wat die motivering om te werk verhoog. Per slot van rekening is werknemers (nie net nie) in behendige ondernemings ‘n belangrike faktor in sakesukses. Professionele persone te behou en nuwes te bekom – ook deur die mondeling van diegene wat reeds in die onderneming werksaam is – is noodsaaklik in tye van bekwame arbeidstekort. Veral as dit kom by digitale transformasie.

En dan sluit die sirkel. Ondernemings wat hul strukture heroorweeg en verander, het ‘n goeie kans om die digitale transformasie winsgewend te bevorder, om dienste en produkte aan te pas, en / of nuwe te ontwikkel om tred te hou met die tyd. Omdat dit nie ‘n opsie is om die pad van Nokia af te neem nie?

Nora Heer is die stigter en uitvoerende hoof van Loopline Systems, ‘n afslaan van die afdeling Menslike Hulpbronne van Project A Ventures. Sy is ‘n gesertifiseerde media-ekonoom en is opgelei in sistemiese afrigting, leierskapsontwikkeling en menslike hulpbronbestuur. In die podcast by LEAD praat sy oor hoe sy werk vir billikheid, bemagtiging en lewenslange leer.

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui