Hoe digitalisering die middelklas bereik

Te ingewikkeld, te duur, te vermoeiend – en die werknemers het meer belangrike take. Die lys met besware om die digitale werkplek in die onderneming aktief te bevorder, is lank. En dit ondanks die feit dat ‘n interaktiewe werksomgewing deurslaggewende mededingende voordele inhou. Dit is waar dat Duitse KMO’s toenemend die relevansie van digitalisering erken. Die digitalisering van interne kommunikasie en samewerking wat nodig is vir langtermynsukses word egter dikwels verwaarloos.

Dit is nie dat die Duitse middelklas slaap om aan te pas by die digitale era nie. Hy is egter nog nie heeltemal wakker nie. Volgens die studie “All for One Steeb”, “Digitalisierung im Mittelstand 2018”, voer meer as 80 persent van die MKB reeds ‘n digitaliseringstrategie aan. Maar: Slegs 28,6 persent werk reeds aktief aan nuwe sakemodelle.

vertoning

Waarom is digitalisering in baie KMO’s nog nie volledig voltooi nie? Die ervaring toon dat dit benewens die vrees vir hoë koste, veral die interne faktore wat holistiese digitalisering belemmer. Die verdedigingsgedrag van bestuurders, onsekerhede oor die voordele en lang kommunikasie en besluitneming is veral belangrike hindernisse.

Digitalisering moet van binne kom

Geen wonder nie, want die werklikheid lyk dikwels so: Byna alle ondernemings is nou – in digitale media, byvoorbeeld – via mobiele webwerwe, apps of sosiale mediakanale – beter in digitale kommunikasie met kliënte, vennote en verskaffers. Tussen eksterne aanbieding en werklike interne werksomgewing skep dit egter dikwels ‘n groot digitale gaping. Digitalisering kan slegs ontwerp word om holisties en suksesvol te wees as interne veranderinge aangebring word en werknemers nie meer in die digitale steentydperk hoef te werk nie.

Want slegs as hulle intern en maklik via moderne gereedskap kan werk en met hul kollegas kan saamwerk, kan hulle ook verdere digitaliseringsprojekte inisieer, en vinniger en soepel reageer op veranderende mark- en klantevereistes.

Digitaliseringsprojekte hoef nie duur en tydrowend te wees nie

Presies hierdie moderne interne samewerking word moontlik, byvoorbeeld, via ‘n interaktiewe intranetplatform. En die hele ding hoef nie eens met hoë koste gepaard te gaan nie. Oor die algemeen is die koste verbonde aan ‘n intranet-ontplooiing natuurlik afhanklik van die grootte van die onderneming en die aantal lisensies wat benodig word. Standaard kan egter so ‘n moderne intranet ingestel word vir ‘n onderneming met 300 werknemers wat vanaf 35 000 euro begin en binne ses maande (sagteware-lisensies ingesluit). Dit is spesiaal aangepas vir die behoeftes van klein en mediumgrootte ondernemings, ondersteun moderne vorme van groepskommunikasie en samewerking – en is gereed om te gebruik vanaf die eerste dag.

Dit is egter altyd belangrik: dit is nie genoeg om bloot hierdie moderne tegnologiese platform aan werknemers sosiale funksies soos klets, nuusvoer en virtuele werkruimte te bied nie. Minstens net so belangrik is om die konkrete voordele van die intranet vir die alledaagse werkslewe in die gedagtes van werknemers te veranker.

Betrokkenheid van werknemers bou digitale vaardighede en vrees op

Uiteindelik kan interne digitalisering slegs suksesvol wees as dit ook deur die werknemers ondersteun word. Noodsaaklik hiervoor is dat alle werknemers regtig toepaslike kommunikasie- en afrigtingsmaatreëls het – soos: B. Opleiding en opleiding – word bereik. Byvoorbeeld, wanneer ‘n intranet bekendgestel word, kan werknemers met geen vaste rekenaar-werkstasie afgehaal word met afdrukprodukte soos stelkaarte nie. Die kaarte verduidelik dan watter instrument gebruik moet word vir watter doel en konkrete gebruiksvoorbeelde illustreer die toegevoegde waarde.

Die aanvaarding van ‘n nuwe platform kan verhoog word deur drie faktore: kort verduidelikende video’s, aanlynopleiding (“Waar kan ek vind?”, “Hoe kan ek my personeelprofiel behoorlik bevolk?”), Of die opstel van ondersteuningsgemeenskappe. Laasgenoemde bied terugvoering en uitruilgeleenthede. Dit is veral duidelik in die geval van werknemers wat minder digitaal affineer of wat nog nie so bekwaam is om moderne werktuie te hanteer nie.

Digitale vaardigheid is nie ‘n kwessie van ouderdom nie

Wie het eintlik die meeste digitale inhaal om te doen? Anders as wat u dalk dink, is dit nie die ouer professionele persone nie. Volgens ‘n onlangse Kantar EMNID-opname in opdrag van HIRSCHTEC, is dit veral die ouderdomsgroep van 40- tot 49-jariges wat gereeld geassosieer word met ‘n gebrek aan persoonlike kennis (24 persent) of onduidelike regulasies oor die gebruik van digitale instrumente (20 persent) voel aangetas deur interne kommunikasie en samewerking.

Dit dui op ‘n groot behoefte aan opleiding en verdere opleiding in die hantering van innoverende kommunikasie- en samewerkingstegnologieë in hierdie ouderdomsgroep. Nie onbeduidend as u dink dat werknemers in hierdie ouderdomsgroep dikwels senior bestuursposte in maatskappye beklee nie. Veral vir hulle is dit belangrik om oor die nodige digitale vaardighede te beskik of om dit aan te leer. Dit is die enigste manier waarop hulle hul rol as rolmodelle as ‘digitale leiers’ kan uitleef, hul werknemers digitaal kan bemagtig, en die beslissing kan help om interne digitalisering aan te wakker.

Van teorie tot praktyk: moderne intranette in die middelklas

Waar dit alles slaag en die interne kommunikasie en samewerking suksesvol gedigitaliseer word, word die voorbeelde van Stadtwerke Düren en RheinEnergie getoon. In Junie 2017 het Stadtwerke Düren, met die ondersteuning van HIRSCHTEC, ‘n COYO4-gebaseerde sosiale intranet vir 260 werknemers bekendgestel. Danksy ‘Uschi’ (kort vir ‘Ons vinnige intranet’), kan werknemers nou toegang kry tot inligting en dokumente wat op alle plekke en via mobiele toestelle relevant is.

Daarbenewens kan hulle maklik via ‘Uschi’ netwerk, wat ook sosiale samewerking en groepsgesprekke vergemaklik, en menings kan deel oor onderwerpe wat relevant is vir hul daaglikse werk. Die resultaat: Vandag is daar 130 werkgroepe in die intranet van Stadtwerke Düren en ook 12 hulpgroepe, waarin werknemers vrae beantwoord soos “Hoe werk die kletsfunksie?” of “Waarna moet ek kyk as ek ‘n werkgroep skep?” ruil. Stemming oor fotokompetisies vind nou ook plaas via USCHI.

RheinEnergie het in Mei 2017 ‘n platform vir die deursigtige werkende wêreld opgerig met sy “MingNet” (Keulen-dialek vir “MeinNetz”). Via ‘MingNet’ behoort die 3200 werknemers – met of sonder ‘n rekenaarwerkstasie – oor verskillende plekke te kan netwerk en op ‘n lae drempelwaarde met mekaar te kan kommunikeer en te kan werk. Daar was reeds in die eerste maand 400 werkruimtes en 700 gebruikersfoto’s is deur die gebruikers gelaai. As die toonaangewende medium van interne kommunikasie, versterk MingNet vandag die digitale samewerking van span- en projekgroepe en bied dit ‘n oop terugvoerkultuur.

Die middelklas het die regte beginposisie

Stadtwerke Düren en RheinEnergie illustreer hoe interne digitalisering die grondslag kan lê vir suksesvolle, holistiese digitalisering in maatskappye. Enigiemand wat oor kort interne kommunikasie- en besluitnemingskanale beskik, kan ander digitaliseringsprojekte vinniger toets en implementeer en is gereed vir die toekoms. Vanweë hul struktuur is veral mediumgrootte ondernemings dikwels buigsaamder as ondernemings. Dit is dus belangrik vir mediumgrootte ondernemings om nie hul geleenthede onbenut te laat nie en om interne digitalisering as ‘n sentrale faktor vir die langtermyn-onderneming se sukses te beskou.

Lutz Hirsch is die besturende vennoot van HIRSCHTEC. In 2005 stig die fisikus die Hamburgse volledige intranet-agentskap. HIRSCHTEC spesialiseer in die digitalisering van interne kommunikasie en samewerking en is volgens die BVDW-ranglys een van die top 5 intranet-agentskappe in Duitsland. Die kliënte van HIRSCHTEC is Deutsche Bahn, RTL, Air Liquide, FRoSTA en Weleda.

Laat 'n boodskap

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui